Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastavte násilí v Sýrii, vyzvala Rusko EU

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Lucemburk - Země Evropské unie důrazně vyzývají Rusko a režim syrského prezidenta Bašára Asada, aby ukončily útoky na povstaleckou část Halabu a aby vytvořily podmínky k příměří a k tomu, aby se do města dostala humanitární pomoc.

Novinářům to na okraj dnešní schůzky ministrů zahraničí unijní osmadvacítky řekla šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

"Prioritou je záchrana lidí v Halabu," prohlásila Mogheriniová. EU bude podle ní v této věci co nejtěsněji spolupracovat s OSN. "Je to výzva k zastavení konfliktu a především k tomu, aby se zabránilo dalšímu krveprolévání v Halabu," doplnil ji šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

V prohlášení země EU zdůraznily, že pokračující násilí v Halabu znamená nevídané utrpení pro tisíce obyvatel města. Asadův režim a jeho spojenci, především Rusko, se v ofenzivě podle EU zjevně nepřiměřeně a cíleně soustředí na nemocnice, lékařský personál, školy a další nutnou infrastrukturu. Připomenuto je také používání barelových a kazetových bomb i chemických zbraní, které dál násobí civilní oběti včetně žen a dětí, a které "by mohlo být pokládáno za válečný zločin".

Podle Zaorálka nejsou vyloučeny sankce vůči těm, kdo mají přímý podíl na stávající situaci ve městě. Zaorálek soudí, že unie by k takovým sankcím měla přistoupit, pokud se situace do dvou či tří týdnů nezmění a vyvražďování obyvatelstva by pokračovalo. V textu dokumentu o jednání ministrů však přímo konkrétní termín podle českého ministra zmíněn není.

Unie by sankce cílila na přesně identifikované osoby odpovědné za pokračující bombardování, například na vojenské velitele. Opatření rozhodně nemají za cíl zhoršit už tak špatnou situaci civilistů v zemi, vysvětlil Zaorálek.

V dnes jednomyslně přijatém společném prohlášení EU je podle českého ministra obsažena také výzva Rusku, aby si uvědomilo svou odpovědnost za vývoj v Sýrii.

Témata:  EU Sýrie Rusko ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy