Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin promluvil. Jak Rusko zareaguje na sankce?

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Rusko se ocitá pod náporem sankcí. Ty na něj uvalil Západ za anexi ukrajinského Krymu, kvůli situaci v Sýrii zvažuje ale i další. Ruský prezident Vladimir Putin nyní prozradil, jak na ně země zareaguje.

Šéf britské diplomacie Boris Johnson nedávno uvedl, že Spojené státy a Británie zvažují sankce proti Rusku a režimu Bašára Asada za bombardování Halabu. "Je klíčové, abychom pokračovali v tlaku. Navrhujeme spoustu opatření včetně nových sankcí proti Sýrii a jejím sponzorům, opatření, která přivedou odpovědné osoby před mezinárodní trestní tribunál za válečné zločiny," řekl před pár dny britský ministr.

Záměr potrestat Damašek sankcemi potvrdil i ministr zahraničí USA John Kerry, který ovšem Rusko v této souvislosti nejmenoval. "Zvažujeme další sankce a chceme, aby bylo jasné, že prezident Barack Obama v tomto okamžiku nevylučuje žádné možnosti," řekl Kerry.

Moskva na tom ale ani v posledních letech není po ekonomické stránce nejlépe. Letos čeká druhý rok za sebou ekonomickou recesi, která je výsledkem prudkého poklesu cen ropy a západních sankcí uvalených na Moskvu kvůli ukrajinské krizi. Změna by měla nastat v příštím roce, kdy se čeká oživení.

Putin už připustil, že západní sankce mají na ruskou ekonomiku vliv. Podle něj ale také oslabují světovou ekonomiku jako celek. Nyní přiznal, že "svoboda podnikání" je nejlepší reakcí na vnější omezení. 

"Je důležité, že máme společný celkový přístup a chápání národních priorit. Všechno spočívá v tom, nabídnout podnikání maximum svobody. A já bych chtěl ještě jednou zopakovat, že nejlepší odpověď na jakékoli vnější omezení, je tradiční cesta ke spokojenosti našich občanů," prohlásil v reakci na sankce ruský prezident.

Témata:  Vladimír Putin Rusko ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy