Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarský boj proti EU: Orbán hledá podporu u opozice

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť – Podporu proti povinným kvótám pro přerozdělení migrantů v Evropské unii teď maďarský premiér Viktor Orbán hledá i od opozičních politických stran. Cílem maďarské vlády je přimět Brusel, aby povinné kvóty migrantů stáhl z pořadu jednání. Vláda proto podle mluvčího kabinetu potřebuje v této "bitvě" pomoc každého maďarského politika.

S tímto cílem také inicioval Orbán schůzky s vedoucími představiteli všech parlamentních stran. Na tiskové konferenci v Budapešti to dnes podle agentury MTI řekl šéf úřadu Orbánova kabinetu János Lázár.

Předseda vlády podle něj o této věci dnes odpoledne už hovořil s předsedou opoziční Maďarské socialistické strany (MSZP) Gyulou Molnárem a rovněž s předákem krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) Gáborem Vonou.

Při rozhovoru s Molnárem pak premiér požádal socialisty o podporu Maďarska při politických diskusích s Evropskou unií, přestože tato strana nepodporuje vládou předložený návrh změny ústavy, který se týká kvót migrantů.

MSZP schůzku Molnára s Orbánem následně potvrdila. Uvedla, že hovořili o hlavních tématech, které budou tento týden na programu nadcházejícího unijního summitu.

Socialistická strana ve svém prohlášení uvedla, že Molnár a Orbán diskutovali o tématech, jimiž se bude zabývat vrcholná schůzka, včetně migrace, Ruska a navržených dohod o volném obchodu s USA a Kanadou.

Partaj také zopakovala, že s premiérem nebude diskutovat o navrženém ústavním dodatku. Už v pondělí poslanci za MSZP a rovněž opoziční Demokratické strany opustili jednací sál parlamentu před vystoupením premiéra, který zahájil rozpravu o návrhu úpravy základního zákona. Obě strany také daly najevo, že hodlají hlasování o této předloze bojkotovat.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.