Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Berlíně se sešla normandská čtyřka. Kromě Ukrajiny jedná i o Sýrii

Jednání o Ukrajině v Minsku
Jednání o Ukrajině v Minsku
Foto: RIA Novosti

Berlín – V německé metropoli se dnes kvůli situaci na východní Ukrajině sešli nejvyšší představitelé Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska. Řeč byla mimo jiné o naplňování minských dohod.

Od schůzky se nečeká žádný dramatický průlom, jde o první setkání v tomto formátu po více než roce. Německá kancléřka Angela Merkelová bude dnes spolu s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem diskutovat také o situaci v Sýrii.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert na dnešní tiskové konferenci poznamenal, že naplňování minských dohod není ani zdaleka takové, jaké by mělo být, přesto je podle něj Merkelová přesvědčena o tom, že stojí za to vyzkoušet každou možnost, která by mohla vést k pokroku.

Německá kancléřka prý od jednání příliš nečeká. „Od setkání není možné očekávat žádné zázraky," uvedla Merkelová, která by spolu s Hollandem ráda obě strany zapojené do konfliktu na východní Ukrajině přiměla k alespoň drobným ústupkům a kompromisům.

O nedostatečném pokroku v oblasti svědčí i naplňování dílčí zářijové dohody o oddělení bojujících stran na třech místech fronty. Přestože přesun znepřátelených jednotek měl být hotov do tří dnů, nárazníková zóna byla zatím vytvořena jen na dvou místech. Z Donbasu stále přicházejí zprávy o přestřelkách, z jejichž vyvolání se obviňují obě strany.

Večer se sejde i trojice vrcholných politiků kvůli Sýrii. Německá strana podle Seiberta chce jasně pojmenovat to, co se nyní v této blízkovýchodní zemi a především v Halabu děje. Merkelová se v úterý nechala slyšet, že situace v Sýrii je kvůli náletům ruských a syrských vládních sil i na bezmocné lidi, nemocnice a doktory ještě katastrofálnější.

Témata:  Německo Ukrajinská krize Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy