Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Humbuk západních médií: Klíčová bitva o Mosul ještě nezačala, burcuje se Rusko

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – Jeden z nejvyšších ruských vojenských činitelů varuje před „humbukem západních médií“. Ačkoliv celý tento týden informují, že začala klíčová bitva o irácký Mosul, není to podle něj pravda.

Armádní generál Valerij Gerasimov, šéf generálního štábu ruských ozbrojených sil, kritizuje „západní média" za hlášení, že operace již začala.„Přes všechen humbuk na západních televizních obrazovkách by mělo být zřejmé, že operace v podstatě ještě nezačala," řekl.

Ruská armáda uvádí, že v současné době pracuje na zajištění toho, aby radikálové z Islámského státu nemohly uprchnout z Mosulu do Sýrie. „Nesmíme vyhnat teroristy z jedné země do druhé. Musíme je zničit tam, kde jsou," cituje Gerasimova slova server The Moscow Times.

Podle serveru Sputnik bude ruská armáda operaci na osvobození města „sledovat pomocí přístrojů z vesmíru". Navíc má Moskva prý v oblasti letadla i drony.

„Sledujeme 24 hodin denně jak situaci, tak i operaci proti bojovníkům IS v Mosulu. Je tam přesměrované zařízení vesmírného průzkumu a také v těsné blízkosti oblasti funguje více než deset našich průzkumných letadel, včetně bezpilotních," citují RIA Novosti Gerasimova.

Z iráckého města Mosul v posledních týdnech podle některých informací uteklo asi pět tisíc lidí. Uvádí to charitativní skupina Save the Children. Kurdové a irácké vládní síly pracují s mezinárodní koalice na přípravě útoku na město, které je Islámským státem ovládáno už od června 2014.

Témata:  Rusko Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy