Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krvavé povstání v Maďarsku v roce 1956? Většina Rusů o masakru ani neví

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Moskva - Maďarsko si v těchto dnes připomíná 60 let od povstání proti komunistickému režimu, které krvavě potlačila sovětská armáda. Většina Rusů (57 procent) nic o události roku 1956 neví. Jen každý pátý "něco slyšel" a přibližně stejný počet se cítí být dobře informován.

Polovička Rusů považuje sovětský zásah za oprávněný, necelá čtvrtina má opačný názor, zbytek neodpověděl. Vyplývá to z průzkumu ruského nezávislého sociologického střediska Levada, o kterém dnes informovala agentura Interfax.

Pětina z Rusů, kteří o dění v Maďarsku před půl stoletím cosi vědí, hodnotí povstání jako "podvratnou akci Západu, pokus znesvářit socialistické země", další pětina pak jako "pokus protisovětských a revizionistických sil v maďarském vedení o převrat" a "snahu vyrvat Maďarsko ze socialistického tábora". Podle 16 procent se v Budapešti odehrála "kontrarevoluční vzpoura, vyvolaná opozicí".

Jen 15 procent hovořilo o "lidovém povstání proti režimu, nastoleném Sovětským svazem".

Většina Rusů stále čerpá informace o dění ve vlasti a ve světě ze státních televizí, kterým nezávislá média vytýkají "neobjektivní a revizionistický", tedy prosovětský přístup k historickým událostem, který však "zapadá do linie" nynější konfrontace se Západem.

Na sovětský vpád do Československa v srpnu 1968 se středisko Levada ptalo ruské veřejnosti při 45. výročí invaze v roce 2013. Při této anketě 27 procent dotázaných invazi schvalovalo.

Témata:  Rusko Maďarsko historie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy