Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína kupuje slavný a největší řecký přístav Pireus

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecko podepsalo dohodu o prodeji svého největšího přístavu Pireus čínské firmě COSCO. Ta za zhruba dvoutřetinový podíl v přístavu zaplatí 368,5 milionu eur (deset miliard Kč).

Proti prodeji dnes v Aténách protestovali stávkující přístavní dělníci, kteří mají obavy o svá pracovní místa. Mezi některými protestujícími a policií došlo ke krátkým potyčkám, napsala agentura Reuters.

Privatizace státního majetku je jednou z klíčových podmínek záchranného programu pro silně zadlužené Řecko. Dohodu o prodeji přístavu podepsali v Aténách řecký premiér Alexis Tsipras a předseda společnosti COSCO Sü Li-žung.

COSCO v rámci dohody nejprve koupí 51procentní podíl v přístavu za 280,5 milionu eur. Po realizaci slíbených investic získá dalších 16 procent akcií přístavu za 88 milionů eur. Firma se zavázala, že do přístavu investuje 350 milionů eur.

Pireus je významnou námořní branou do Asie, východní Evropy a severní Afriky. COSCO již v přístavu Pireus vlastní licenci na provoz dvou ze tří kontejnerových terminálů.

Témata:  Řecko Čína

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy