Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítězem debaty mezi Clintonovu a Trumpem je Putin, píše polský tisk

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Varšava - Včerejší debaty Hillary Clintonové a Donalda Trumpa si povšiml také polský list Gazeta Wyborcza. Podle něj je jednoznačným vítězem duelu Rusko, respektive prezident Vladimir Putin.

Třetím, i když neviditelným účastníkem debaty byl Vladimir Putin. To pro americké voliče musela být dost divná zkušenost, citoval deník z ruských komentářů k debatě v Las Vegas, zdůrazňujících Trumpova slova, že "Putin obehrál Clintonovou a Obamu" i výpad Clintonové, že Trump je "Putinova loutka".

Americká volební kampaň vůbec působí jako hojivý balzám na srdce vládců Ruska. Těší je již to, že se Moskva stala důležitým faktorem v souboji o Bílý dům.

Ale v Kremlu by si přáli, aby se jejich země svět nejen bál a respektoval ji, ale ještě ji i miloval. Naděje na naplnění této touhy vkládají do Trumpa, kterému v Rusku občas dokonce přezdívají "americký Vladimir Žirinovskij".

Kampaň - dokonce i v případě pravděpodobnější Trumpovy porážky - už je pro Kreml velice úspěšná. Její skandální průběh potvrzuje Putinovými lidmi hlásanou pravdu, že skutečná demokracie nikde, ani v USA neexistuje. Tak tedy Západ a Washington nemají žádné morální právo plést se do vnitřních záležitostí Ruska, domáhat se poctivých voleb a respektování lidských práv.

Poslední debata přinesla Moskvě další velmi dobrou zprávu. Jako první se zorientoval vládní list Rossijskaja gazeta a zdůraznil, že "Trump odmítl zaručit, že uzná výsledek voleb". Kvůli tomu může Moskva doufat, že se splní její nejkrásnější sen: před Bílým domem vyroste stanový tábor s Trumpem v roli vůdce protestů. To by pro Putina byla sladká pomsta za kyjevské Majdany.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy