Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Heil Hitler" vybafl rakouskž policista na maďarského řidiče, dostal podmínku

Rakouská policie, ilustrační fotografie
Rakouská policie, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Eisenstadt (Rakousko) – Rakouský policista letos v dubnu pořádně zaskočil maďarského řidiče. Při dopravní kontrole ho nedaleko hranic zastavil a "úřední jednání" s ním zahájil nacistickým pozdravem "Heil Hitler". Dnes mu za to soud udělil trest.

Za krajně nevhodné chování udělil dnes 29letému strážníkovi soud v Eisenstadtu podmíněný devítiměsíční trest vězení, informovala agentura APA. Rozsudek ještě není pravomocný a muž tak má možnost odvolat se.

Policista popírá, že by takto řidiče při kontrole v obci Nickelsdorf oslovil. Jenže další policista, který s ním pracoval a který kolegovo jednání oznámil úřadům, trvá na tom, že „ta slova slyšel na sto procent".

Obhájce policisty podle agentury AFP tvrdil, že jeho klient „jistě vyslovil pěkně hloupou poznámku, ale pro zasmání" a že tím nic zlého nemyslel. Všech osm členů porotního soudu to ale vidělo jinak.

Odsouzen byl za porušení zákona proti jednání a výrokům nacistického charakteru. Za takovéto delikty může být v Rakousku udělen trest až desetiletého odnětí svobody.

Témata:  Rakousko policie Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy