Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU odsoudil násilí v Halabu. O co jde Rusku?

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Včera skončill první den summitu EU, který se kromě migrace z Afriky zabýval také situací v syrském Halabu. Na noční tiskové konferenci předseda unijních schůzek Donald Tusk řekl, že EU ostře odsuzuje násilí na civilistech, kterého se dopouští režim prezidenta Bašára Asada a jeho ruský spojenec v Halabu, a žádá jeho okamžité zastavení.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande na vlastních konferencích zdůraznili, že EU si pro případ pokračujícího násilí nechává otevřené všechny možnosti reakce, včetně sankcí.

Strategickou debatu summitu o vztazích mezi EU a Ruskem plánoval Tusk na říjen už před několika měsíci. Žádali ji například Italové, kteří se zasazovali o změkčení postupu, který unie vůči Moskvě zaujala za ukrajinské krize.

Dění v Halabu ale náladu v unii změnilo. Jak připomněla německá kancléřka, bombardování města je podle EU v rozporu s principy lidskosti a je zcela nepřijatelné. Závěrečný dokument, který vzešel z jednání šéfů států a vlád osmadvacítky, oproti původnímu návrhu už neobsahuje zmínku o cílených sankcích, ale pouze formulaci, že EU zváží v případě pokračování současných masakrů všechny dostupné možnosti.

"Soustředili jsme se na otázku, co pro nás válka v Sýrii znamená. A dali jsme jasně najevo, že uděláme, co je třeba, abychom zajistili přístup humanitární pomoci k lidem, kteří jsou v Halabu izolováni a obklíčeni," prohlásila Merkelová.

Předseda unijních schůzek Tusk novinářům řekl, že v dnešní široce pojaté debatě lídři připomněli nejrůznější ruské aktivity - od narušování vzdušného prostoru přes dezinformační kampaně, kyberútoky a zasahování do politického procesu v unijních zemích až po přístup k vyšetřování katastrofy letu MH17 nad Ukrajinou. "Z těchto příkladů je jasné, že ruskou strategií je oslabení EU. Realitu hodnotíme střízlivě a nemáme iluze. Naším cílem není zvyšování napětí s Ruskem, jednoduše reagujeme na kroky, které Rusko činí," prohlásil Tusk.

Podle kancléřky chce EU s Ruskem dobré vztahy a otevřené komunikační kanály, přesto ale musí dát své postoje - speciálně právě k Sýrii - jasně najevo.

Témata:  EU Rusko Sýrie Summit EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy