Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Držitel Nobelovy ceny Wiesel odchází z Maďarské akademie věd

Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Foto: Nobel Media AB

Budapešť - V reakci na "represivní politice" vlády premiéra Viktora Orbána rezignoval na pozici externího člena Maďarské akademie věd Torsten Wiesel, laureát Nobelovy ceny za lékařství.

Švédský neurobiolog Wiesel, držitel Nobelovy ceny za lékařství z roku 1981, se přidal ke čtyřem dalším zahraničním vědcům.

"V Maďarsku je dnes demokracie pod temným mrakem, který vážně ohrožuje svobodu projevu, lidská práva a dokonce právní stát. Se strachem pozorujeme vytrvalé zhoršování svobody a spravedlnosti za současné maďarské vlády," uvádí ve svém prohlášení rezignující vědci.

Všech pět zahraničních výzkumníků zároveň podpořilo petici 28 maďarských členů akademie, kteří po předsedovi této instituce požadují "zahájení věcné diskuse o protidemokratickém vývoji v Maďarsku, zejména pokud jde o svobodu tisku".

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán Nobelova cena

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy