Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinův prohnilý stát. Každý týden vymýšlí, jak nás vyděsit, zní z USA

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – Zatímco před několika málo lety před Ruskem varovali republikáni, dnes se role obrátila a jediný, kdo Rusko a jeho prezidenta brání, je republikánský prezidentský kandidát Donald Trump. A přestože se končící americká administrativa domnívá, že Rusko slábne a není třeba se tolik bát, opak je pravdou. Ve svém komentáři to uvádí prestižní server The Economist.

Před čtyřmi lety Mitt Romney, tehdejší republikánský kandidát, řekl, že Rusko je americký „geopolitický nepřítel číslo jedna". Barack Obama jeho výrok zesměšňoval slovy o tom, že studená válka je už více než 20 let pryč. „Jak časy se mění. S Ruskem, které se snaží hackovat americké volby, vede masové vraždění v Sýrii, anektovalo Krym a jen tak mimochodem mluví o použití nukleárních zbraní, se názor Romneyho stal konvenční moudrostí. Téměř jediný Američan, který nesouhlasí, je dnešní republikánský kandidát, Donald Trump," píše server The Economist.

Ten také uvádí, že ruský prezident Vladimir Putin každý týden hledá způsoby, jak vystrašit svět. „V poslední době přestěhoval rakety schopné nést jaderné hlavice do blízkosti Polska a Litvy. Tento týden poslal skupinu letadel do Severního moře a Lamanšského průlivu. Vyhrožuje, že sestřelí jakékoliv americké letadlo, které napadne síly syrského despoty Bašára Asada. Ruský vyslanec OSN řekl, že vztahy s Amerikou jsou nejnapjatější za posledních 40 let. Ruské televizní zprávy jsou plné balistických raket a krytů. 'Drzé chování' může mít 'jaderné následky,' varuje Dmitrij Kiselev, šéf Putinovy propagandy, který citoval Putinova slova, že 'je-li boj nevyhnutelný, musíte udeřit jako první'," připomíná The Economist.

Domácí zranitelnost se Putin snaží kompenzovat agresivitou v zahraničí

Ve skutečnosti ale Rusko nechce jít do války s Amerikou. Slova znějící z Moskvy jsou prý z větší části jen chvástání. „Ale představují hrozbu pro stabilitu a pořádek. A první krok k odpovědi na tuto hrozbu je pochopit, že ruská agresivita není známkou oživení, ale chronické, oslabující slabosti," píše se v komentáři.

Server také připomíná, že podle zpráv, která se objevily tento týden, Rusko čelí vážným problémům v hospodářství, politice a společnosti. Jeho populace stárne a očekává se, že se do roku 2050 zmenší o 10%. A to není zdaleka vše. Tuto domácí zranitelnost se podle serveru Putin snaží kompenzovat agresivitou v zahraničí. Rusové prý už při masových protestech v letech 2011 a 2012 ukázali, že touží po moderním státu.

„Tehdy byla cena ropy byla vysoká a Putin jim odolat tím, že si koupil podporu. Teď svou moc zvyšuje tím, že vede zahraniční války a používá propagandistické nástroje k vybičování nacionalismu. Dává si pozor na případné zavádění západních myšlenek, protože ruský politický systém, ačkoli je zvyklý na represe, je zároveň křehký. Instituce, které by byly základem prosperujícího Ruska, jako je právní stát, svobodné sdělovací prostředky, demokracie a volná hospodářská soutěž, představují pro Putinův prohnilý stát existenční hrozbu," píše the Economist.

Západní sankce přdstavují pro Rusy společného nepřítele

Obamova administrativa má prý po celou dobu za to, že když klesá ruská síla, není třeba dávat tolik pozor. „Přesto je slabá, nejistá, nepředvídatelná země s jadernými zbraněmi v některých oblastech nebezpečnější, než byl Sovětský svaz. Na rozdíl od sovětských vůdců jako Stalin, Putin vládne sám, nekontrolovaný politbyrem, ani nečelí devastaci po druhé světové válce. I v dalších letech by tak mohl všem dělat starosti." uvádí se v komentáři.

Mírné západní sankce zhoršují situaci obyčejných Rusů, ale také dávají lidem nepřítele, proti kterému je možné se spojit a na kterého může Putin svádět ekonomické škody napáchané jeh vlastní politikou. Co by měl Západ dělat? „Vzhledem k hrozícímu nebezpečí se musí Amerika i nadále zapojovat do přímých rozhovorů s Putinem, i když je to deprimující zkušenost," uvádí The Economist.

Velké nebezpečí mohou představovat právě jaderné zbraně. „Z tohoto důvodu rozhovory musí zahrnovat jejich kontrolu, i zlepšení vojenských vztahů v naději, že jaderné zbraně mohou být odděleny od jiných problémů, jako tomu bylo v sovětských dobách. Bude to těžké, protože, jak Rusko padá, bude vidět svůj jaderný arzenál jako trvalou výhodu. Další oblast sporu bude ruské jednaní v zahraničí. Ukrajina ukazuje, že se Putin snaží destabilizovat země jako způsob, jak zastavit jejich úprk z ruské sféry vlivu. Příští americký prezident musí prohlásit, navzdory tomu, co říká Trump, že kdyby Rusko použilo takovou taktiku proti členské zemi NATO, například Lotyšsku či Estonsku, bude to aliance brát jako útok na všechny. Západ také potřebuje, aby bylo jasné, že pokud Rusko bude projevovat agresi proti spojenecké zemi NATO, jako je Gruzie a Ukrajina, vyhrazuje si právo na jejich obranu," varuje server s tím, že ruská propaganda si klade za cíl zdiskreditovat a narušit univerzální liberální hodnoty tím, že bude tvrdit, že je Západ stejně zkažený jako Rusko, a že jeho politický systém je stejně zkorumpovaný. „Chce vytvořit rozdělený na Západ, který ztratil víru ve své schopnosti utvářet svět. V reakci na to by měl Západ zůstat jednotný a pevný," dodává server.

Témata:  Rusko Vladimír Putin USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy