Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti z Calais se v noci poprali s policisty, létaly kameny a lahve

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Uprchlíci z tábora u Calais se v noci na dnešek střetli s pořádkovými silami v sérii potyček, během kterých na policisty házeli lahve a kameny.

Policie v snaze nastolit pořádek odpovídala kouřovými granáty, uvedla britská zpravodajská stanice BBC na svém webu. Rozsáhlý uprchlický tábor v Calais na severu Francie se má v pondělí začít evakuovat.

Podle odhadů v táboře zvaném džungle žije na 10.000 lidí. Na policisty házela kameny asi padesátka migrantů, uvedla BBC. Oficiálně zde bylo spočteno 6486 migrantů, z toho 1291 nezletilých, kteří mají být rozvezeni do 454 uprchlických center rozsetých po celé Francii.

V táboře se mají rozdávat tisíce letáků s upozorněním, že jej lidé musí opustit, ještě než tábořiště srovnají se zemí buldozery. Úřady ujišťují, že nechtějí tábor vyklidit násilí, ale připouštějí, že mohou být nuceny zasáhnout, pokud část běženců odmítne tábor opustit.

Mezitím již do Británie dorazily první dětí, které v táboře zůstaly bez rodičů. Děvčata má v pondělí podle BBC následovat 39 chlapců, kteří také mají v Británii příbuzné.

Otázka migrace patří k ústředním tématům v kampani před prezidentskými a parlamentními volbami, které se budou ve Francii konat příští rok na jaře.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy