Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Likvidace uprchlického tábora v Calais začala

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Paříž - Dnes ráno začala demolice uprchlického tábora v Calais, v němž žije až 8000 migrantů. Proti likvidaci "džungle" protestují nejen někteří běženci, ale také krajní pravice.

Tábor se bude vyklízet minimálně týden. Na klidný průběh operace dohlíží asi 1250 policistů. Uprchlíci budou rozvezeni do 454 ubytovacích středisek po celé Francii.

Evakuace, kterou francouzská vláda označuje za humanitární, začala oficiálně v 8:00. Avšak již od 6:00 přicházely podle agentury AFP desítky žen a mužů se zavazadly k hangáru, který slouží jako hlavní štáb této rozsáhlé operace. Ředitel úřadu pro imigraci a integraci Didier Leschi doufá, že se dnes podaří rozvést více než 2000 migrantů. Doposud jich bylo odvezeno 1631 pomocí 39 autobusů. 

Nejsou zatím hlášeny žádné incidenty. "Přejeme si, aby operace probíhala v klidu a organizovaně. Zatím tomu tak je," ujistil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Mnozí imigranti se ale podle stanice France 24 netají tím, že za žádnou cenu nenasednou do autobusů, najdou si jiné improvizované přístřeší v oblasti přímořského města Calais a budou se dál pokoušet dostat do blízké Británie. Christian Salomé z humanitární organizace Auberge des migrants jejich počet odhaduje na 2000. Předvídá vznik desítek "malých džunglí".

Většina obyvatel tábora, především rodiny, je podle komentářů prý s evakuací však smířena. "Kdekoli ve Francii to bude lepší než stany zdejšího tábora," říká 25letý Súdánec Bašír před nástupem do autobusu. "Žil jsem v této džungli sedm měsíců a už toho mám dost," vysvětluje další mladý Súdánec Rahím.

Naopak etiopský mladík Mohammad odmítá jít do fronty a vrací se do tábora. "Jsem nezletilý. Chci se dostat do Británie, autobus mě nezajímá," vysvětluje mladík. Také 16letý Eritrejec Daniel nechce odvézt. "Chci jet do Spojeného království. Nechci Francii," řekl tento osamělý nezletilec.

Likvidace tábora vyvolaly protesty mnoha především pravicových lokálních politiků, kteří se obávají důsledků pobytu migrantů z Calais ve svých městech. "Přijmout ve městech 30 či 40 osob mi nepřipadá jako problém," reagoval v neděli na kritiku představitel levicové vlády Patrick Kanner. Migranti si podle něj zaslouží "respekt a lidskost".

Od roku 2006 existovala také uprchlická osada v Grande-Synthe u Dunkirku, kde byl letos otevřen uprchlický tábor pro několik tisíc lidí. V souvislosti se současnou uprchlickou krizí v Evropě vznikly uprchlické tábory na migračních trasách také v Itálii, Turecku, Řecku nebo na Balkáně a v Maďarsku. K těm nejznámějším patřila tranzitní zóna na přechodu Röszke na hranici se Srbskem nebo řecký tábor Idomeni na hranici s Makedonií. V něm se na jaře nahromadilo až 15.000 migrantů, když země na takzvané balkánské trase uzavřely hranice kvůli neustávajícím přílivu desetitisíců běženců. Tábor Idomeni se podařilo vyklidit v květnu.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory Francie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy