reklama

Podle iráckého generála Hajdara Ubajdího speciální jednotky z Bartally, již armáda dobyla minulý týden, postupují do okolních vesnic.

Iráčané vyšetřují incident z minulého týdne, při němž byla při náletu v pátek zasažena ženská část mešity a v ní zemřela asi desítka civilistů. Stalo se to v Dakúku, který leží v blízkosti Kirkúku. IS v tomto kurdském městě ve snaze odpoutat irácké vojáky od mosulské fronty několikrát zaútočil a při bojích tam zemřelo osm desítek lidí.

Hlášen byl ale také útok na mešitu v Dakúku a podle rozsahu škod místní lidé soudí, že šlo o nálet. Nad Irákem létají jenom letadla mezinárodní koalice, která poskytuje irácké armádě podporu v boji, nebo iráckého letectva. Mluvčí americké armády John Dorrian řekl, že koalice si je jistá, že její letadla na civilisty v Dakúku neútočila. Irácká vláda případ vyšetřuje.

Velitelství irácké armády dnes v prohlášení oznámilo, že "osvobozovacích operací v Ninive se turecká armáda nezúčastní v žádné formě". Ninive je severoirácká provincie, jejímž střediskem je Mosul.

Mezi Irákem a Tureckem se v minulých dnech prohloubily spory kvůli přítomnosti tureckých vojáků na základně u Mosulu.

Premiér Binali Yildirim podle dnešního tureckého tisku řekl, že Turecko do operací v Mosulu nenasadí pozemní armádu. "V koaličních jednotkách jsou letecké a pozemní síly, Turecko se připojí k těm leteckým," řekl premiér. Přítomnost tureckých pozemních jednotek v mosulských bojích vyloučil také turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. "Pozemní operace musí provést irácká armáda, ne různé skupiny. Nepřipadá v úvahu, že by se pozemních operací zúčastnily jednotky Turecka nebo jiných zemí," řekl.