Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bulharsku se vzbouřily stovky uprchlíků, násilí vypuklo i na Lesbosu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény/Sofia - Kontejnery azylového úřadu Evropské unie EASO zapálili dnes migranti při protestu v táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos. Také v utečeneckém táboře ve městě Charmanli na jihu Bulharska se dnes vzbouřilo několik stovek migrantů.

Obyvatelé tábora na ostrově v Egejském moři protestovali proti přeplněnosti azylového zařízení a údajně pomalému tempu vyřizování svých žádostí.V táboře Moria na Lesbu žije asi 5000 migrantů, jeho kapacita je podle AFP ale jen 3500 míst. Celkem je na řeckých ostrovech v Egejském moři asi 15.000 migrantů.

Proti zdlouhavému azylovému procesu protestovalo dnes asi sedmdesát migrantů, především z Pákistánu či Bangladéše. Nejprve na kontejnery úřadu EASO házeli kameny a posléze je zapálili. Zaměstnanci úřadu stihli uprchlický tábor včas opustit. Zranění nikdo neutrpěl, uvedla řecká policie, která zadržela v souvislosti s násilnostmi 22 migrantů.

Po uzavření takzvané balkánské stezky vedoucí přes západní Balkán a Rakousko do Německa na počátku tohoto roku uvízlo v Řecku více než 65.000 migrantů.

V objektu na jihu Bulharska zasáhla policie posílená o oddíly z blízkých měst, informovala zatím bez dalších podrobností média. Zpravodaj agentury BGNES sdělil, že revoltu zahájilo ráno kolem 20 afghánských a asi tři desítky syrských migrantů. Důvodem protestu utečenců je nespokojenost s podmínkami, které v táboře panují, a odhodlání opustit Bulharsko.

Celý tábor v Charmanli je nyní obsazený policií a četnictvem. Posily bezpečnostním silám přijely ze Svilendgradu, Dimitrovgradu a také z Kardžali.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn v srpnu obvinil Bulharsko ze systematického porušování lidských práv, kterého se dopouští kriminalizováním migrantů. Kromě jiného poukázal na stížnosti, které se týkají zatlačování migrantů zpět do sousedních zemí nebo fyzického násilí a okrádání, jehož se na migrantech údajně dopouštějí příslušníci bulharských bezpečnostních složek.

Témata:  uprchlíci Řecko Bulharsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy