Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svoboda Evropy závisí na tradicích, tvrdí Orbán a v projevu se obul do EU

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť – Maďarsko si o víkendu připomnělo šedesáté výročí protikomunistického povstání, které si vyžádalo až 6000 mrtvých. V zemi se konala celá řada připomínkových akcí. Na jedné z nich se svým projevem vystoupil také premiér Viktor Orbán.

V rámci akce, která připomínala maďarské protikomunistické povstání z roku 1956, pravicový vůdce Orbán řekl, že jeho země se musí postavit evropské „sovětizaci" a bránit své hranice proti masové migraci.

Orbán, ostrý kritik Evropské unie a hlasitý bojovník proti migraci, v projevu podle agentury Reuters varoval, že svoboda v Evropě závisí na národních státech a křesťanských tradicích.

„Lidé, kteří milují svou svobodu, musí zachránit Brusel před sovětizací od lidí, kteří nám chtějí říkat, s kým bychom měli žít v našich zemích," uvedl premiér k jásajícímu davu několika tisíc lidí. „Chceme být evropský národ a ne jen národnost v rámci Evropy," řekl.

Na akci se sešlo také několik set opozičních demonstrantů, kteří hlasitě hvízdali, zatímco Orbán mluvil, v davu také mezi jeho stoupenci a odpůrci vypukly rvačky.

„Nemůžeme budovat svobodu, když tady existuje taková ohavná levicová opozice," řekl Laszlo Bárta, Orbánův podporovatel, který měl maďarskou vlajkou položenou přes ramena.

Jak připomíná Reuters, Maďarsko spolu s dalšími bývalými komunistickými zeměmi ve východní Evropě odmítá politiku, která by vyžadovala, aby všechny státy EU přijaly stovky tisíc převážně muslimských migrantů, které žádají o azyl v bloku.

Orbán tak stojí v opozici proti názoru, který zastupuje německá kancléřka Angela Merkelová. Ta opakovaně uvedla, že všech státy EU mají povinnost sdílet břemeno a přijímat uprchlíky.

Maďarský premiér na příliv uprchlíků reagoval loni zablokováním jižní hranice Maďarska, kde byl vztyčen plot s ostnatým drátem. Hranici také hlídají tisíce vojáků a policistů.

„Jako dědicové roku 1956 nemůžeme dovolit, aby Evropa zničila kořeny, které nám pomohly přežít sovětský útlak. Bez národních států a tisíce let moudrosti křesťanství, by nebyla žádní svobodná Evropa," řekl v neděli „Musíme uzavřít hranici a zastavit masovou migranci, která proudí z jihu," dodal.

Polský prezident Andrzej Duda, který se akce zúčastnil jako čestný host, ujistil Maďary o podpoře ze strany Varšavy. „Můžete se spolehnout na Polsko, kráčíme společně v těch nejtěžších chvílích," řekl Duda příznivcům, kteří mávali polskými vlajkami. „Dvě země, které byly postaveny na křesťanských základech, jsou nyní svobodné ve sjednocené Evropě," dodal.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy