Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oddanost studentů ruské politice? Vědci dělali dlouholetý průzkum, o kterém prý Putin nevěděl

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský státní Ústav strategických studií a prognóz v průzkumu zjišťoval oddanost politice Kremlu. Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina na dotaz agentury Interfax prohlásil, že ruské vedení o výzkumu nic neví.

Oznámil to dnes ruský list Kommersant s odvoláním na Nikitu Daňuka, zástupce ředitele zmíněného ústavu. Do průzkumu bylo v uplynulých dvou letech zařazeno přes padesát ruských vysokých škol.

Západní plánovači se prý uchylují k podněcování státních převratů, jejichž iniciátorem má být studentstvo. Skupina řízená Daňukem proto vypracovala projekt nazvaný Scénář ruské budoucnosti, v jehož rámci navštívila univerzity v Moskvě a dalších městech. Úkolem bylo zjistit míru protestních nálad a rozsah působení "destruktivních sil".

Podle Daňuka se ukázalo, že nepřátelé Ruska provádějí "bez uzardění (na školách) destruktivní propagandu protistátních idejí". Výzkumníci rovněž zjistili, že protestní potenciál se přesouvá na venkov, kam by se měla před prezidentskými volbami, plánovanými na rok 2018, přesunout pozornost kremelských ideologů.

Témata:  Rusko vysoké školy Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy