Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vučić varuje před aktivitami proti Černé Hoře

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbský premiér Aleksandar Vučić oznámil, že v Srbsku byly zadrženy osoby spojené s případem zřejmě chystaných útoků na instituce v Černé Hoře. Zaznamenány byly podle něj také značné aktivity cizích zpravodajských služeb.

Srbský premiér  sdělil, že v Bělehradě byly zatčeny "jisté osoby" spojené s událostmi v Černé Hoře. Policie u nich našla uniformy a peníze, celkem 125.000 eur.

"Naše bezpečnostní orgány získaly nevyvratitelné důkazy..., že mimo jiné i na území Srbské republiky jsou připravovány různé nelegální aktivity v Černé Hoře," uvedl Vučić po zasedání Úřadu pro koordinaci bezpečnostních služeb.

Podle něj má celá záležitost "zahraniční pozadí". Lidé zadržení v Srbsku totiž spolupracovali s takovými lidmi, že "mohu říci, že v celém případu existuje zahraniční prvek", prohlásil podle televize B92 premiér.

"Nevyvratitelné důkazy svědčí o tom, že určité osoby, které nebyly zadrženy, každý den a na každém kroku sledovaly pohyb černohorského premiéra a informovaly jiné osoby, které pak na základě toho měly postupovat," uvedl rovněž Vučić.

Zmínil se i o tom, že materiály týkající se vyšetřování kriminální policie se dostávají do cizích rukou, zahraničních ambasád. Podle jeho vyjádření "příslušné orgány" zjistily zvýšenou aktivitu většího počtu příslušníků různých zpravodajských agentur z Východu i ze Západu.

Policie v Černé Hoře zadržela těsně před parlamentními volbami, které se konaly 16. října, dvacet Srbů. Stalo se tak na základě podezření, že plánovali ozbrojené útoky proti státním institucím v Černé Hoře ve snaze narušit průběh voleb. Volby znovu vyhrála Djukanovičova prozápadní Demokratická strana socialistů (DPS). Moskva Djukanovičovu politiku nese s nelibostí.

Témata:  Aleksandr Vučič Srbsko Černá Hora

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy