Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý pracovník CIA se pustil do amerického velení. Je to ostré

CIA
CIA
Foto: INT

Moskva/Washington – Někdejší důstojník CIA Ray McGovern se pustil do šéfa americké diplomacie Johna Kerryho a ministra obrany Asthona Cartera. Ani jeden z nich prý nemá tušení, „co se děje“ nejen v Sýrii, ale i v Iráku. Poukazuje, že dobývání iráckého Mosulu spadá do stejné kategorie, jako byla strategie ve Vietnamu, kdy bylo „nutné město zničit, aby bylo zachráněno“. Uvedl to pro ruský server RT.

S ohledem na to, jak se intenzita bojů kolem Mosulu zvyšuje, západní úředníci varují, že by se mohla zvýšit teroristická hrozba na kontinentu. A policejní orgán Evropské unie Europol také zopakoval, že vojenský tlak na teroristické skupiny může vyvolat smrtící reakci. Operace v Iráku už trvá více než týden – a zatím se podle zpráv zdá, že dobývání probíhá úspěšně.

OSN ale tak optimistická není a varuje, že tato operace může způsobit „humanitární katastrofu". Bývalý úředník CIA Ray McGovern si myslí, že situaci zhoršuje skutečnost, že někteří klíčoví američtí politici jsou prostě „mimo dění".

McGovern odpovídal na otázky ruského serveru RT, který zajímalo, jaká opatření koalice bojující proti Islámskému státu přijala, aby této humanitární krizi zabránila. „Nejsem si jistý, jestli s takovými věcmi počítají. Jejich plánování takových katastrof není moc dobré, to dokazuje i Irák, Sýrie a Libye. Všechno, co máme, jsou lidé, kteří nejsou příliš kompetentní," říká někdejší pracovník CIA.

Uvádí také, že měl možnost před dvěma týdny osobně vidět tajemníka Johna Kerryho i ministra obrany Ashe Cartera. Jejich vyjádření o dění v Sýrii prý jasně ukazují, že se v problematice nevyznají a že neví, co se tam ve skutečnosti děje. „Carter se snaží přesvědčit Iráčany, aby si nechali v boji a ve znovudobytí Mosulu pomoci od Turků. Mosul je Turky považován za jejich území. Pokud si Carter myslí, že může přesvědčit lidi v Bagdádu, šíity, kteří to vedou, aby dovolili tureckou přítomnost v Mosulu, je blázen. Stejně tak Turci napadli Sýrii. Copak někdo něco řekl? Myslím, že naši státníci, jestli je to správný výraz, jsou vyautováni lidmi z Asie, kteří je předčí," nebral si servítky Američan.

Existuje prý spousta bláznů, kteří se snaží spěchat na východ, a problém je, že při tom bude zabito mnoho tisíc lidí. „Zdá se že půjde o stejnou taktiku, kterou jsme použili ve Vietnamu - musíme toto město zničit, abychom ho zachránili, říká někdejší zaměstnanec CIA.

Podle odborníků se dá očekávat, že kvůli útoku na Mosul se dá do pohybu až milion uprchlíků, 700 tisíc z nich pak zřejmě bude potřebovat urgentní pomoc. Podle McGoverna jde jen o „plácnutí do vody". „Způsob, jak zastavit vysídlování lidí, je zastavit bombardování jejich domovů. Číňané mají takové rčení: To nedopadne dobře. A co tím myslím? Velmi odborně vyškolené a vybavené irácké síly, které mohly dobýt Mosul už před dvěma lety, utekly. Nejen to, oni také na bojišti zanechali mnoho velmi sofistikovaných zařízení a tanků. Teď je dostal Islámský stát. Jaká je záruka, že irácké síly znovu neutečou? A kdo zůstane? Tisíc nebo kolik příslušníků amerických sil, z nichž se někteří nechají zabít. A pak někdo řekne - proč jsme neudělali víc..." tvrdí expert.

Zatímco v případě Aleppa USA kritizovaly ruské protiteroristické zásahy, v případě Mosulu je prý situace jiná. „Mosul bude horší. Ve východním Aleppu byla situace, kdy se jednalo o příměří. Co se stalo, samozřejmě, bylo, že americké vzdušné síly ve své vlastní moudrosti bombardovaly pevné pozice syrské armády. Pozice, které tam armáda držela po dobu šesti měsíců. Říkali, že to byla 'chyba'," připomíná McGovern s tím, že pak nebylo možné do města dodat potřebné zásoby. „Kvůli tomu, co se stalo ve východním Aleppu, pak prolévali krokodýlí slzy. Nikdo nemá rád ničení a zabíjení, ale tomuto se dalo zabránit, kdyby se americké vzdušní síly rozhodly poslechnout velitele a nenapadat syrské armády síly," dodal.

Témata:  U.S. AIR FORCE Irák Sýrie CIA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.