Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v europarlamentu: Řešila se rvačka členů UKIP

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Předseda Evropského parlamentu (EP) Martin Schulz předal případ nedávné rvačky mezi dvěma britskými europoslanci francouzské prokuratuře. Bitka se stala terčem nemístných vtipů při dnešní rozpravě EP.

Brit Steven Woolfe začátkem měsíce za dosud nevyjasněných okolností při hádce na setkání europoslanců UKIP utrpěl poranění hlavy a tři noci strávil v nemocnici. Řekl, že upadl a zranil si hlavu, když ho udeřil do obličeje europoslanec UKIP Mike Hookem. Ten to ale popírá.

"Oba poslanci líčí skutkovou podstatu velmi odlišně a nejsou žádní svědci. S ohledem na závažnost tělesného násilí je třeba věc vyšetřit. Předal jsem případ francouzským úřadům," řekl Schulz v úvodu dnešního jednání.

V rozpravě se k incidentu vrátil šéf lidovecké frakce, německý europoslanec Manfred Weber, který rvačku označil za ilustraci nenávistné politiky UKIP, plodící i násilí proti přistěhovalcům v Británii.

"Jestli chcete, můžeme si to vyřídit venku!" zareagoval staronový vůdce UKIP, europoslanec Nigel Farage. Výhrůžku vzápětí zmírnil slovy, že venku "můžeme vést zdvořilý rozhovor u kávy". Schulz výměnu názorů utnul připomínkou, že Woolfe byl po inzultaci odvezen v bezvědomí do nemocnice. "Bude se tím zabývat prokuratura, ale osobně nemám pochyb, jak se to stalo," řekl.

Vzápětí si přisadil i jménem evropských socialistů Gianni Pittella slovy, že Evropský parlament nesmí mít místem, kde se lidé perou. EP by podle něj měl spíše zabraňovat násilí, nyní hlavně v syrském Halabu, kde trpí civilisté.

Farage rozčeřil rozpravu v EP i tím, že odpůrcům vystoupení Británie z EU nadával do quislingů, což je odkaz na vůdce norských kolaborantů s nacistickými okupanty. Sklidil napomenutí od Schulze, ale i potlesk z řad europoslanců francouzské Národní fronty.

Témata:  Martin Schulz Nigel Farage EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.