Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory o podobě německé vlády neutichají. Hledá se ministr zahraničí

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Spory ohledně nové německé vlády pokračují. Zatím stále není jasné, kdo se stane spolkovým ministrem zahraničních věcí. Složité to má i sama kancléřka Angela Merkelová (CDU), která čelí kritice, že klíčový post ministra financí přepustila sociálním demokratům (SPD).

Když se v pátek předseda SPD Martin Schulz vzdal účasti v příští vládě, kde měl být ministrem zahraničí, zdálo se, že Sigmaru Gabrielovi (SPD) nestojí nic v cestě, aby mohl funkci šéfa německé diplomacie vykonávat i nadále. Gabriel se však na rozdíl od veřejnosti, u níž patří mezi nejoblíbenější německé politiky, netěší velké důvěře u předsedkyně poslanců SPD Andreji Nahlesové, která se má stát šéfkou strany.

Gabriel si u Nahlesové a jejích spojenců rozhodně nepomohl ani svým chováním v momentě, kdy se zdálo, že v kabinetu kvůli zájmu Schulze o ministerský post skončí. Okamžitě zrušil několik ministerských termínů a médiím tlumočil, co mu údajně řekla jeho dcera: "Tati, teď budeš trávit více času s námi. To je přece lepší než s tím pánem s vlasy v obličeji." Myslela právě Schulze, který má pleš a zároveň vousy. Zatažení vlastní dcery do osobního sporu řada sociálních demokratů považuje přinejmenším za nevkusné.

Gabriela by podle německých médií ve funkci mohl nahradit třeba dosavadní ministr spravedlnosti Heiko Maas nebo ministryně pro rodinu Katarina Barleyová. Rozhodnuto ale ještě není. V první řadě záleží na tom, jestli se vůbec sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu vysloví pro to, aby další velká koalice vznikla.

Po skončení referenda, jehož výsledky mají být známé 4. března, má z čela strany odejít Schulz. V SPD už ale sílí hlasy, že by měl skončit dříve. Místopředsedkyně strany Manuela Schwesigová míní, že by ho Nahlesová mohla vystřídat už v úterý.

V jednoduché situaci není ani Merkelová Někteří poslanci už nahlas hovoří o tom, že by se CDU měla připravovat na dobu po Merkelové. Ta ale zatím počítá s tím, že v čele vlády vydrží až do konce volebního období v roce 2021.

Témata:  Německo Martin Schulz Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy