Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková je opět v Rusku. Odcestovala kvůli soudu s Ukrajinci

Naděžda Savčenková
Naděžda Savčenková
Foto: Twitter

Moskva/Kyjev - Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková se dnes znovu objevila v Rusku. Dle médií chtěla být přítomna odvolacímu řízení dvou Ukrajinců před nejvyšším soudem v Moskvě.

Dva Ukrajince, Mykolu Karpjuka a Stanislava Klycha, soud v čečenské metropoli Grozném uznal vinnými, že během čečenské války v polovině devadesátých let bojovali proti ruským ozbrojeným silám. Za to, že se podle přesvědčení soudců podíleli i na vraždách civilního obyvatelstva a desítek ruských vojáků a policistů, byli posláni do vězení na 20 a 22,5 roku.

Oba odsouzení vinu popírají a proti verdiktu se odvolali k Nejvyššímu soudu Ruské federace.

"I když se třeba nevrátím z Ruska živá, přesto podpořím Mykolu Karpjuka a Stanislava Klycha a všechny naše chlapce, kteří jsou v zajetí v Rusku a bojují za Ukrajinu," uvedla Savčenková.

"Sama velmi dobře vím, jak je důležité vidět Ukrajince v soudní síni, slyšet rodný jazyk a zvolání 'Sláva Ukrajině'," dodala bývalá ukrajinská letkyně, které se v roce 2014 zmocnili proruští separatisté na východě Ukrajiny a poté ji předali Rusku.

Podle dostupných informací je Klych nezávislý novinář a Karpjuk bývalý aktivista nacionalistické strany Ukrajinské národní shromáždění-Ukrajinská národní sebeobrana (UNA-UNSO). Nyní se Karpjuk hlásí k extremistickému uskupení Pravý sektor.

Témata:  Naděžda Savčenková Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy