reklama

"Jeden Polák ukradl začátkem října v bavorském městě Freising Mercedes a začala ho pronásledovat německá policie. Pronásledovala ho až na české území, kde měl nedaleko za Rozvadovem nehodu, po níž se snažil uprchnout pěšky. Mezitím už ale byla z druhé strany na cestě česká hlídka, která ho zadržela," líčí jeden z typických případů Pavel Rybár, český koordinátor německo-českého policejního centra v bavorském Schwandorfu.

Na mapě v situační místnosti střediska mohou čeští a němečtí policisté přesně sledovat, kde se v příhraniční oblasti pohybují služební auta. V konkrétním případě ze 7. října komunikace vypadala tak, že nejprve bavorští policisté své centrále oznámili, že zahajují pronásledování kradeného vozu, centrála pak informaci předala německo-českému středisku, které zase informovalo policejní ředitelství v Plzni, přes něž se nakonec potřebné údaje dostaly až ke konkrétní české hlídce.

"Loni jsme takových případů měli celkem 26, pravidelně je jich kolem 20 až 30 ročně," říká o přeshraničním pronásledování německý koordinátor společného centra Josef Eckl. Častěji podle něj hlídky společnou hranici překračují ve směru do Česka.

Německá policie přitom není uvnitř České republiky omezena žádnou hranicí, kam nebo jak dlouho může podezřelé pronásledovat.

Nová smlouva o policejní spolupráci, která vstoupila v platnost začátkem října, umožňuje policistům také zakročit až deset kilometrů za společnou hranicí v případě ohrožení života nebo zdraví. Typickým příkladem může podle Eckla být těžká dopravní nehoda nebo požár, k němuž to má policejní hlídka sousedního státu blíže. Policisté sousední země přitom mají stejné pravomoci jako ti domácí.

Pomáhat při bezprostředním ohrožení života nebo zdraví mohou němečtí policisté teoreticky i v Chebu, Aši, Františkových Lázních nebo na okraji Děčína. Čeští policisté se zase při takovém zákroku mohou dostat třeba do Cvikova (Zwickau), Bad Schandau nebo na okraj Hofu.