Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začal boj proti viru zika. Vědci nasadili bakterie

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Londýn - Výzkumníci zahájili boj proti viru zika použitím zákeřné zbraně proti komárům, kteří jej přenášejí.

Komáří samičky infikují parazitickou bakterií Wolbachia, která neublíží člověku, ale u tohoto hmyzu zamezí vylíhnutí vajíček.

Podle agentury AP o tom dnes v Londýně informoval zakladatel společnosti Microsoft a filantrop Bill Gates, jehož nadace tažení proti viru zika také financuje. Gates ale upozornil, že jde zatím o zkušební fázi ve vybraných oblastech, která vyjde na 18 milionů dolarů (446 milionů Kč).

Podle Gatese je zapotřebí zhruba jednoho roku, než se opatření projeví na populaci komárů v Latinské Americe, mezi které byli už vypuštěni nakažení jedinci.

"Pak prostě uvidíme na počtu lidí, kteří onemocní buď zikou nebo (horečkou) dengue," řekl. Pokud se jejich množství sníží, pak to bude důkaz, že je takovéto intervence zapotřebí v širším měřítku, upozornil.

Témata:  virus Zika vědci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy