Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump lže? Clintonová taky, varuje americký novinář

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Praha - Za dva týdny Američané rozhodnou, zda v Bílém domě usedne republikánský kandidát Donald Trump nebo jeho demokratický protějšek Hillary Clintonová. Trump se ale už nyní připravuje na nařčení voleb z manipulace. Je však něco takového vůbec možné?

"Fyzicky falšovat volby nelze. Trump chce naznačit, že celý proces je zmanipulovaný ve prospěch Clintonové. Do určité míry se s tím dá souhlasit - když média podporují jednoho kandidáta a když sám prezident říká, že Trump je nezpůsobilý stát se prezidentem," uvedl v pořadá Interview Plus americký novinář Erik Best.

"Podle jednoho z průzkumů nejvíc lže Donald Trump, Hillary Clintová lže z 28 procent. Politici lžou, přehánějí víc než obvykle. Asi je to nová politika. Vidíme to taky tady v Čechách. Politici budou možná úspěšní, jen když se budou takhle chovat," dodal.

Best se domnívá, že Trumpovo umění je vyvolávat pochybnosti a zároveň neříkat přesně, jak to myslí. To sice považuje za výborný politický tah, snižuje to prý ale jeho politickou kulturu. 

Best se také obává, že v prezidentské kampani hraje velkou roli Rusko. "Mluví o tom prezident Barack Obama i Hillary Clintonová, že Rusové ovlivňují volby. V poslední debatě Clintonová řekla, že Trump je loutkou Putina. Amerika a Rusko jsou do určité míry ve válečném stavu, je to informační válka. Politici v USA se snaží dostat zemi do války s Ruskem," varuje.

Trumpovo poselství zlepšit vztahy s Ruskem má ale v Americe úspěch. Není však jasné, co Trump skutečně myslí. "V jedné větě je schopen říct, že stáhne výdaje na zbrojení a ve druhé větě řekne, že chce mít nejsilnější armádu," dodal.

Témata:  Donald Trump Erik Best volby v USA Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy