Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika je posedlá Putinem? Expert burcuje a volá po konci nevraživosti

Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Foto: Wikimedia Commons

Současný přístup Spojených států vůči Rusku selhal. Tvrdí to Matthew Rojansky, ředitel prestižního Kennanova institutu, který přednáší mezinárodní vztahy na Johns Hopkins University v Baltimoru. V komentáři pro server New York Times uvádí, že Moskva je sice ve zdánlivé izolaci a trpí pod sankcemi, avšak svůj kurz na Ukrajině a v Sýrii stále nezměnila.

Problémem je samotné Rusko

Rusko namísto toho eskaluje vzájemný konflikt, když řinčí jadernými zbraněmi, provádí kybernetické útoky a uchyluje se k informační válce, podotýká expert. Dodává, že mezitím se Moskvě povedlo obnovit nezanedbatelný vliv nejen na Blízkém východě, tedy v bývalém sovětském regionu, ale dokonce i v jižní Asii a jižní Americe.

"Co je potřeba dělat?" pokládá zásadní otázku Rojansky. Odpovědí je podle něj opuštění posedlosti ruským prezidentem Vladimirem Putinem či očekávání nastolení skutečné demokracie v Rusku. Namísto toho Spojené státy musí obnovit s Ruskem dialog, který poslouží jako životaschopný nástroj k prosazování jejich národních zájmů, tvrdí odborník.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Zaprvé musíme přestat být posedlí Putinem," apeluje Rojansky. Poukazuje, že problémem Spojených států je samotné Rusko, jelikož jeho současný prezident se pouze drží staletých tradic ruské zahraniční politiky a světonázoru, který zajišťuje jeho politice širokou podporu ze strany elit i široké veřejnosti.    

Přístup založený na tvrdém jednání s Putinem, který slibuje prezidentská kandidátka Demokratické strany Hillary Clintonová, postrádá jakýkoliv smysl, konstatuje odborník. To samé soudí o strategii jejího republikánského protikandidáta Donalda Trumpa, který chce naopak vládce Kremlu okouzlit a tím přesvědčit k dohodě.  

"Zadruhé, musíme přestat prosazovat politiku, která předpokládá, že Rusko se buď změní v přátelskou demokracii, nebo ho lze plně porazit a odsunout," nabádá americké politiky Rojansky s tím, že ani jedna varianta není v dohledné budoucnosti jakkoliv pravděpodobná. Místo toho Washington potřebuje jednat s Moskvou tak, aby dokázal nastolovat nejlepší poměr mezi spoluprací a soupeřením v celé škále vzájemně propletených otázek.

Odstrašení Ruska v Pobaltí tedy podle experta závisí na tom, jak tvrdě bude na Rusko zatlačeno v Sýrii. Stejně tak způsob řešení ukrajinské krize a uvolnění sankcí bude formovat ruský pohled na energetickou a hospodářskou spolupráci, ať již s Čínou a Íránem, či americkými spojenci v Evropě a východní Asii, soudí Rojansky.  

Nejhorší možná politika

"V neposlední řadě musíme obnovit dialog," radí Spojeným státům odborník. Dodává však, že nejde o samoúčelné gesto, ale nepostradatelný nástroj pro prosazování amerických národních zájmů. Uzavření dříve nastolených bilaterálních kanálů byla podle Rojanského chyba a typická ukázka syndromu americké diplomacie ve smyslu: "mluvíme odměnou za dobré chování a nemluvíme, pokud nesouhlasíme".     

V momentě, kdy Washington deklaroval, že nehodlá nadále jednat s Ruskem o Sýrii, se nikterak nezměnila skutečnost, že Rusko drží klíč k ukončení tamní humanitární katastrofy a obnovení vyjednávání s cílem trvalého urovnání, připomíná expert. Deklaruje, že pokud se USA snaží dostat Rusko do diplomatické izolace, pobízejí tím Kreml ke zvýšení ochoty vystupňovat rizika, například v podobě nebezpečných leteckých a námořních incidentů, s cílem vynutit si obnovu dialogu.    

Spojené státy musejí v první řadě jednat plánovitě a konsistentně, domnívá se Rojansky. "Nejhorší politikou je taková politika, které každý představitel, politik a analytik rozumí jinak," varuje odborník.  

Příští americký prezident tak dle expertova názoru bude potřebovat důvěryhodnou vysoce postavenou osobu, která poslouží jako hlavní kanál mezi Bílým domem a Kremlem. Taková postava je potřeba ve chvílích, kdy jsou vztahy dobré, stejně jako v situaci, kdy se vyvíjejí špatně, uzavírá Rojansky.  

Témata:  Rusko USA Vladimír Putin

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy