Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

28. říjen oslavili i lidé v Bratislavě

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Shromážděním u památníku československé státnosti v centru Bratislavy si dnes asi dvě stovky lidí připomněly výročí založení Československa v roce 1918.

Oficiální oslavy se v zemi nekonají, na rozdíl od České republiky tento den na Slovensku státním svátkem není.

"Na Slovensku je to svátek slušných lidí, kteří ctí svou historii. Kteří vědí, že 28. říjen je jedním z nejvýznamnějších dnů v celé slovenské historii," řekl z podia opoziční slovenský poslanec a spoluorganizátor shromáždění Ondrej Dostál.

Na organizaci vzpomínkové akce, kterou tradičně provází kladení kytic k památníku československé státnosti na nábřeží Dunaje, kde také stojí socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, se podílejí i zástupci české komunity a další spolky.

Bratislavská shromáždění při této příležitosti jsou spíše občanskou akcí, které se přední slovenští politici zpravidla neúčastní.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy