Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o Mosul: Šíitské milice zahájily ofenzivu města, chtějí odříznout cestu do Rakky

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácké šíitské milice dnes zahájily ofenzivu proti Islámskému státu (IS) západně od Mosulu. Bitva o toto město začala 17. října a irácká armáda k němu postupuje z jihu.

"Cílem naší operace je přerušit zásobovací trasu mezi Mosulem a (syrskou) Rakkou, upevnit obklíčení Mosulu a osvobodit Tall Afar," sdělil mluvčí šíitských milicí. Irácká vláda je nasadila do oblastí západně od Mosulu, město samotné má dobýt armáda.

Podle velitele jedné z šíitských brigád radí v současném postupu milicím íránští poradci a do operace je zapojeno irácké letectvo.

Teroristé z IS se začali stahovat z měst a vesnic do Mosulu a často s sebou berou civilisty jako lidské štíty. Armáda postupuje k Mosulu od jihu a chystá se vstoupit do města Šúra. Velitelé tvrdí, že většina bojovníků IS odtud již uprchla.

Podle agentury AP jsou irácké jednotky postupující z jihu ve vzdálenosti asi 35 kilometrů od Mosulu, fronty z jiných směrů jsou městu blíž.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy