Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiér Rajoy získal důvěru, Španělsko má po 10 měsících nový kabinet

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Ve Španělsku skončila 10 měsíců trvající patová situace, během níž se nedařilo vytvořit vládu. Parlament dnes ve druhém kole vyslovil důvěru šéfovi Lidové strany (PP) a úřadujícímu premiérovi Marianu Rajoyovi. Svůj nový kabinet chce představit ve čtvrtek.

V prvním kole hlasování, které se konalo ve čtvrtek, poslanci Rajoyovi důvěru nevyslovili, protože nezískal dost hlasů pro absolutní většinu v 350členném parlamentu. V dnešním druhém kole mu stačila prostá většina, kterou získal díky tomu, že se část poslanců socialistické strany (PSOE) zdržela hlasování.

Po parlamentních volbách z prosince 2015 nezískal nikdo dostatečný počet hlasů k sestavení jednobarevné vlády a ani nové volby v červnu situaci nevyřešily.

Rajoye pověřil tento týden král Felipe VI. sestavením vlády letos již potřetí. První nabídku šéf vítězné strany z prosincových voleb odmítl s tím, že nemá dostatečnou podporu. Druhou nabídku po červnových volbách, v nichž lidovci opět zvítězili, Rajoy přijal. Důvěru poslanců ale před dvěma měsíci nedostal.

Zlom nastal v okamžiku, kdy pod tlakem širšího vedení své strany rezignoval předseda PSOE Pedro Sánchez, který odmítal Rajoye podpořit. Minulou neděli se socialisté dohodli, že lidoveckou vládu budou tolerovat.

Témata:  Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy