Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o Mosul: Proti IS v Iráku stojí 15 tisíc šíitských bojovníků, Turecko protestuje

Irák
Irák
Foto: www.army.mil

Bagdád - Bitvy s Islámským státem (IS) o Mosul se účastní také 15 tisíc šíitských bojovníků, uvedl dnes Karím Núrí, mluvčí těchto milicí. To se nezamlouvá Turecku.

Podle irácké armády je do ofenzivy proti IS nasazeno celkem 40 tisíc lidí, k nimž patří kromě šíitů armádní jednotky, motorizovaná policie a speciální oddíly.

Pohyb šíitů na severu Iráku sleduje Turecko. Ankara je připravena zakročit, pokud šíité budou terorizovat občany města Tall Afar. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana musí Turecko chránit zájmy iráckých Turkmenů. "Tall Afar obývají pouze Turkmeni," řekl.

Město, které má nyní pod kontrolou IS, mělo v minulosti až 200 tisíc obyvatel. Většina z nich byli Turkmeni, z nichž tři čtvrtiny vyznávaly sunnitský islám, zbytek byli šíité. Turecko opakovaně poukazuje na to, že nasazení šíitů do bojů o sunnitský Mosul vyvolá nové třenice mezi iráckými sunnity a šíity.

Spojené státy odhadují, že Mosul bude bránit 3000 až 5000 bojovníků IS, kteří jsou uvnitř města, a dalších 2500 v jeho okolí. Odhaduje se, že asi 1000 z těchto lidí jsou cizinci.

Témata:  Irák Islámský stát Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy