Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavný gentský oltář je v rukou restauratérů. Odhalí další tajemství?

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Gent - V Belgii probíhá restaurování takzvaného gentského oltáře, který i po 600 letech skrývá mnohá tajemství. Pozornost se nyní věnuje především jeho střední části.

Klanění božímu beránkovi, stěžejní dílo vlámského primitivního umění z roku 1432, je jedním z nejznámějších uměleckých děl po Moně Lise. Je umístěno v centru vnitřních dílů oltáře. "Můžeme říci, že se to rovná znovuobjevení Sixtinské kaple po restaurování Michelangelova stropu," říká restaurátorka z Královského institutu uměleckého dědictví (IRPA) v Bruselu Marie Postecová.

"Původní dílo bylo skryto pod nánosy špíny, bylo poškozeno, barvy byly vybledlé. Dnes se s něčím podobným setkáváme i zde a máme možnost přihlížet obrodě díla," vysvětluje restaurátorka u příležitosti prezentace první fáze obnovy Klanění božímu beránkovi.

Vnější části oltáře se nyní vracejí do katedrály svatého Bavona v Gentu na severu Belgie poté, co byly čtyři roky studovány a opravovány v IRPA. Tento institut již provedl poslední velkou restauraci tohoto díla v letech 1950 až 1951.

Na osmi restaurovaných dílech - oltář jich má celkem 24 - můžeme obdivovat Zvěstování Panny Marie, svatého Jana Evangelistu a svatého Jana Křtitele, patrona Gentu, a donátory obrazu, starostu Joose Vijda a jeho manželku Elisabeth Borluutovou.

Tým deseti restaurátorů odhalil, že malby na dřevě, které zdobily zadní křídla obrazu, byly pokryty starými laky, které zežloutly, a silnou vrstvou přemalby pocházející ze 17., ale možná i 16. století. "Dnes původní malbu nezakrýváme. Dříve však byli restaurátoři spíše malíři a překreslovali celou postavu," vysvětluje Postecová, kterou cituje agentura AFP.

Aby byl odhalen původní Beránek bratří Van Eyckových, kterého začal malovat Hubert a dokončil jeho mladší bratr Jan o 12 let později, bylo třeba pečlivě, centimetr po centimetru, odstraňovat přemalbu.

Restaurování Klanění božímu beránkovi začalo v říjnu 2012 a z 80 procent ho financují vlámské úřady (1,5 milionu eur, tedy asi 40 milionů Kč). Druhá fáze začíná nyní. Klanění božímu beránkovi by mělo být znovu umístěno v katedrále svatého Bavona v roce 2020, který bude zasvěcen bratřím Van Eyckovým.

Celý oltář však nebude restaurován. Stále chybí deska Spravedliví soudci, která záhadně zmizela jedné dubnové noci v roce 1934. Nikdy nebyla nalezena a je nahrazena kopií.

Témata:  umění Belgie kultura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy