Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O moldavském prezidentovi rozhodne druhé kolo voleb

Moldavsko, vlajka
Moldavsko, vlajka
Foto: Pixabay

Kišiněv - První kolo prezidentských voleb v Moldávii vyhrál proruský kandidát Igor Dodon, když obdržel 48,5 procenta hlasů. Někdejší ekonomka Světové banky Maia Sanduová, která podporuje prozápadní kurz země, získala 38,2 procenta. Oba se utkají ve druhém kole 13. listopadu.

Napsala to v noci na dnešek agentura Reuters. Volební účast činila necelých 49 procent. Prozatímní výsledky byly dlouho natolik těsné, že nebylo možné s jistotou určit, zda Dodon přece jen nezískal přes 50 procent hlasů. Po sečtení 99,5 procenta hlasovacích lístků již ale bylo zřejmé, že nutný práh pro zvolení v prvním kole nepřekročil.

"Naše vítězství považují za neodvratné, měli by to pochopit všichni včetně našich politických oponentů," řekl Dodon. Ten v kampani sliboval sjednotit Podněstří do jedné federace s Moldavskem.

Sanduová prohlásila, že nehledě na výsledek je jejím cílem změna politických struktur. "Zbavme se všech zkorumpovaných lidí a přiveďme nové a čestné," řekla.

Témata:  Moldávie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy