Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzavřít uprchlický tábor v Calais nepomohlo. Naopak! Lidé mají strach z tuberkulózy a tyfu, situace je prý nesnesitelná

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Situace ve Francii se ani po likvidaci migračního tábora poblíž přístavního města Calais nezlepšuje. Podle řady tamních obyvatel je tomu spíše naopak. Paříž se potýká s náporem tisíců migrantů a lidé mají strach ze závažných chorob, které podle nich uprchlíci šíří.

Reportéři francouzského deníku Le Figaro se vydali do jedné z pařížských čtvrtí, kde v blízkosti železniční stanice Gare du Nord našli přes 2000 migrantů. Místní už jsou nyní na pokraji nervového zhroucení a obávají se, že se situace po zavření přistěhovaleckého tábora Džungle u města Calais ještě zhorší.

Lidé tam podle deníku čelí hrozbě "masivního příchodu migrantů" už několik měsíců. I samy úřady přiznávají, že situace v této části Paříže se "stala nesnesitelná".

Není tomu přitom tak dávno, kdy bylo více než 2500 migrantů, kteří stanovali mezi stanicemi metra Jaures a Stalingrand, odsunuto jinam. Nyní, po měsíci, je ale situace opět stejná. Tisíce migrantů spí ve stanech a místní obyvatelé hovoří o nočním hluku, výkalech a odpadcích na ulici. Děsí je také vzájemné rvačky uprchlíků se železnými tyčemi a létajícími kameny.

"Je to čím dál tím horší," cituje deník jednoho z pracovníků pečujících o pořádek v čtvrti. Dodal, že i když migrantům dávají každý den plastové pytle na smetí, prakticky je nevyužívají a nadále házejí odpadky na zem. Situace se navíc zhoršuje i podle úřadů, které přiznávají, že každý den přijde až 60 nových migrantů.

Přítomnost uprchlíků v Paříži má negativní dopad i na tamní obyvatele. Obchodníkům a podnikatelům se nedaří a pomalu jim dochází trpělivost. Hovoří o vysoké ztrátě zákazníků, která se negativní promítá do jejich tržeb a ekonomiky.

Lidé se bojí nejen vycházet, ale i navštěvovat lékaře a nemocnice. Obávají se totiž infikace nemocemi, které si s sebou mohli přinést migranti. "Naši pacienti se už neodváží k nám přijít," uvedl jeden z místních biologů Francois Toula . "Ve stanovém táboře se mohou vyskytovat případy tuberkulózy, tyfu a dalších nemocí," přiznal.

Lidé proto mnohdy rezignují na lékařskou péči a k lékařům nechodí. "Mám osoby vyššího věku, pacienty podstupující chemoterapii, jejichž imunitní systém je oslabený. Proto odmítají chodit do laboratoře," dodal smutně Toul.

Témata:  uprchlíci Francie uprchlické tábory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy