Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrátila jsem se z pekla. Savčenková popsala po návratu na Ukrajinu pobyt v Rusku

Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev - "Vrátila jsem se z pekla." Těmito slovy poslankyně ukrajinského parlamentu a armádní pilotka Nadija Savčenková popsala po svém návratu opětovný pobyt v Rusku, kde byla přítomna odvolacímu řízení dvou Ukrajinců před nejvyšším soudem v Moskvě.

Pilotka, která strávila několik měsíců v Ruském vězení, se do země opět vrátila, aby mohla být přítomná při soudním procesu se dvěma Ukrajinci. Mykolu Karpjuka a Stanislava Klycha soud v čečenské metropoli Grozném uznal vinnými, že během čečenské války v polovině devadesátých let bojovali proti ruským ozbrojeným silám.

Za to, že se podle přesvědčení soudců podíleli i na vraždách civilního obyvatelstva a desítek ruských vojáků a policistů, byli posláni do vězení na 20 a 22,5 roku. Savčenková byla přítomna na zasedání ruského Nejvyššího soudu, který rozhodoval o odvolání obou mužů.

Obžalovaní se účastnili zasedání prostřednictvím videokonference a během přestávky je Savčenková podpořila výkřiky „Sláva Ukrajině, hrdinům sláva!" Nejvyšší soud nakonec rozhodl o zamítnutí odvolání.

Po svém návratu popsala poslankyně Rusko jako peklo. "Vrátila jsem se z pekla opět živá," napsala Savčenková na sociální síti. Dodala, že za nejdůležitější událost své cesty považuje schůzku a rozhovor s Mykolou Karpjukem a Stanislavem Klychou.

Cesta do Ruska se ale může poslankyni pořádně vymstít. Její kolegové ze strany Baťkivščyna navrhli zakázat Savčenkové přístup ke státnímu tajemství a vyloučit ji z výboru pro národní bezpečnost.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina

Aktuálně se děje

12:41

Meteorologové nově varují před požáry i silným větrem

K hrozbě požárů se uprostřed týdne přidává ještě silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu upravil časovou platnost výstrahy před požáry a přidal varování před silným větrem. V nárazech bude dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy