Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postup v boji o Mosul: Irácká armáda začíná bitvu o levý břeh řeky Tigris

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Bagdád - Iráčtí vojáci se nyní v rámci bitvy s Islámským státem o Mosul zaměřili se na východní břeh řeky Tigris, která město rozděluje. Speciální jednotky dnes vstoupily do poslední vesnice východně od hranic Mosulu.

Souběžně tamní pozice islamistů zasáhlo dělostřelectvo a letecké údery. Irácká státní televize operaci osvobození města nazývá "bitvou cti", vojáci k Mosulu podle ní postupují ze tří směrů.

"Operace s cílem osvobodit levý břeh řeky v Mosulu začala," uvedla armáda ve svém prohlášení.

Vojenská operace pokračuje i přesto, že mluvčí americké armády John Dorrian minulý týden v pátek tvrdil, že irácké jednotky na několik dní pozastavily svůj postup na město, aby přeskupily své síly a doplnily zásoby.

Ofenziva u Mosulu je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil a sunnitských kmenových bojovníků. Na 15 tisíc šíitských bojovníků se do bitvy zapojilo v sobotu, k městu postupují od západu. Mosul bude bránit 3000 až 5000 bojovníků IS, kteří jsou uvnitř města, a dalších 2500 v jeho okolí.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.