Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Utahoval si z EU, Číňanů i německé politiky. Eurokomisař teď má problémy + VIDEO

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Brusel – Německý eurokomisaře EU Günther Oettinger vzbudil rozruch svými výroky na adresu Číňanů, německých politiků, EU, žen, homosexuálů a belgických Valonů. Zatímco německý kancléřka Angela Merkelová se ho dnes zastala, další politici podle agentury DPA tolik pochopení nemají.

Kancléřka dala najevo, že má ve svého spolustraníka z CDU plnou důvěru, což je prý „samozřejmé," sdělil dnes mluvčí vlády v Berlíně. Oettinger „patří mezi služebně nejstarší a nejzkušenější členy Evropské komise," dodal.

Kritikou naopak nešetří vládní sociální demokracie a opoziční strany, které zpochybnily jeho způsobilost reprezentovat Německo v Bruselu. Ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová (SPD) označila Oettingerova slova za „rasistická a homofobní". Nelíbí se jí taky, že se prý Oettinger nepostavil k problému čelem, ale bagatelizuje jej.

„Je trapné, že Německo má takovéhoto rasistického a sexistického eurokomisaře," uvedl šéf poslanců opoziční Levice Dietmar Bartsch. Zároveň vyzval Merkelovou, aby Oettingera odvolala.

Katrin Göringová-Eckardtová ze strany zelených označila výroky za „více než podivné". Jako !absurdní" pak odmítla jeho následné ospravedlnění. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se dnes nechtěl k Oettingerovým slovům vyjadřovat.

Komisař pro digitální ekonomiku a společnost a možný budoucí eurokomisař pro rozpočet před podnikateli v Hamburku hovořil o Číňanech jako o „šikmoočcích". „Devět mužů, jedna strana, žádná demokracie. Žádné ženské kvóty, žádná žena, důsledně," řekl na adresu čínské vládní delegace, která přijela do Bruselu. „Všichni v obleku, jednořadém, tmavě modrém. Všichni vlasy sčesané zleva doprava černým krémem na boty," doplnil. „A co my (v EU)? Brzy budeme mít více výborů než obyvatel," pobavil posluchače.

Utahoval si ale i z dění u něj doma. „Daří se nám (Němcům) příliš dobře, a tak máme rozmary. Chceme zavést odchod do důchodu v pouhých 63 letech. Chceme zavést zvláštní důchod pro matky, který bude brzy zdvojnásoben. Pokud toto zdvojnásobení umírněného populisty Seehofera (předseda vládní CSU - pozn. ČTK) bude zavedeno, Nahlesová (ministryně práce a sociálních věcí - pozn. ČTK) už oznámila, že odchod do penze se sníží na 62 let. (...) Následně bude důchodový věk snížen na 61 či 60 let a já pak řeknu synovi, aby dlouho studoval a pak půjde rovnou do důchodu bez jediného dne v práci," ironizoval dění.

O regionu belgických Valonů, kteří se stavěli proti smlouvě o volném obchodu mezi EU a Kanadou, Oettinger prohlásil, že je veden „komunisty".

Přítomní podnikatelé se jeho slovům většinou smáli, ukazuje video zveřejněné na internetu. Oettinger později hájil svá slova jako „ležérní" vyjadřování, které nebylo míněno hanlivě, ale jako varování před sebeuspokojením Západu v tváří v tvář obrovské asijské konkurenci.

Témata:  Německo EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy