Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chce šéf FBI Comey ovlivnit prezidentské volby? Obama má jasno

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Washington - Šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey je bezúhonný člověk, který nechce informací o mailech Hillary Clintonové ovlivňovat prezidentské volby. Myslí si to současný prezident USA Barack Obama. Pochybnosti o úmyslech FBI se objevily kvůli dalšímu vyšetřování kauzy e-mailů demokratické političky.

O postoji Obamy dnes na tiskové konferenci v Bílém domě informoval jeho mluvčí Josh Earnest. Reagoval tak na oznámení Comeye o nalezení nového souboru elektronické pošty bývalé ministryně zahraničí.

Šéf FBI v pátek informoval Kongres, že v elektronickém zařízení Anthonyho Weinera, manžela blízké poradkyně Clintonové Humy Abedinové, byl nalezen další soubor pošty Clintonové odeslaný z jejího soukromého serveru. Clintonová ho používala v době, kdy byla ministryní zahraničí, což FBI už dřív označila za „krajní nedbalost".

Demokratce se tento postup nelíbí, Comeyho postup označila za „bezprecedentní" a „hluboce znepokojivý", protože fakta o její poště zveřejnil dva týdny před volbami. Vyzvala ho proto, aby zveřejnil „celá a kompletní fakta". Stále totiž není jasné, o kolik e-mailů jde a co vlastně obsahují.

O nových e-mailech Clintonové podle amerických médií ví FBI už od začátku října, ale informaci o nich rozšířila až těsně před datem voleb. Comey ale tvrdí, že se o e-mailech dozvěděl ve čtvrtek.

Earnes dnes řekl, že Bílý dům nemá „nezávislé informace" o tom, jak Comey dospěl k rozhodnutí zveřejnit informaci o novém vyšetřování pošty Clintonové. Prezident prý neví, jaké faktory bral Comey při svém rozhodování v úvahu.

Témata:  Barack Obama Hillary Clintonová FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy