Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda pronikla do Mosulu, město halí kouř

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácké speciální jednotky vstoupily na východní předměstí Mosulu a postupují dál, oznámil irácký generál Sámí Aridí. Islámský stát reagoval vypálením protiraketových střel a další palbou.

Iráčtí vojáci při útoku využívají dělostřelectvo, tanky a kulomety. Islamisté reagují protiraketovými střelami a další palbou. I přes tvrdé boje se ale iráckým jednotkám podle iráckých vládních zdrojů podařilo dostat se přímo do města, ze kterého je radikálové vyhnali v roce 2014.

Z budov v nedaleké vesnici Bazvájá stoupal dým, islamisté se prý snaží pálit pneumatiky, aby irácké armádě znemožnili vidět ze vzduchu na město.

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Spojené státy odhadují, že Mosul, ve kterém žije 1,5 milionu obyvatel, bude bránit 3000 až 5000 bojovníků Islámského státu.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy