reklama

Podle Jeffereyho Lewise, autora zabývajícího se otázkou kontroly zbraní, který se zaměřuje na Rusko, vděčí Moskva za oživení především jedné věci – paranoii. „Byli jsme svědky selhání demokratických institucí v Rusku. Není to otevřená a svobodná společnost, jak jsme doufali na konci studené války, a s tímto selháním přichází i nejistota na straně moskevských vůdců," uvedl Lewis na téma ruského ústupu zpět k diktatuře po pádu Sovětského svazu.

BI podotýká, že demokracie poskytuje zemím jako USA stabilitu a prostor pro změnu. Poukazuje, že Američané mají právní a politické prostředky, jak nahradit svůj establishment bez revoluce. „Ale v Rusku bují nerovnost mezi mocnými, kteří jsou propojeni s oligarchy, a běžnými ruskými občany. Lewis řekl, že vládci jsou vyděšení, že budou svrženi, protože nemají demokratický nebo dočasný mandát – a tak se obávají puče," cituje odborníka server.

Poukazuje také na slova amerického diplomata a historika George Frosta Kennana, který už roce 1946 tvrdil, že Sovětský svaz viděl sám sebe v „kapitalistickém obklíčení" a nemohl pokojně koexistovat s kapitalisty, nebo západním světem. „V tomto neurotickém pohledu Kremlu na světové záležitostí je skryt tradiční a instinktivní ruský pocit nejistoty," argumentoval Kennan. Ruští vládci prý vždy cítili, že jejich moc je křehká ve srovnání s politickými systémy západních zemí.

A Lewis tvrdí, že tyto podmínky přetrvávají a že „způsob, jakým se s nejistotou Rusko vypořádává, je šikana a ohrožování svých sousedů". Rusko se podle něj rozhodlo, že „postaví svou bezpečnost na nejistotě svých sousedů". A vytvořilo proto nestabilitu na zpochybňování těch okolo, zatímco vytvoření stability vyžaduje odpovědnost a transparentnost, se kterou ruský stát nemusí obtěžovat, protože stále drží kontrolu nad médii v zemi.

Součástí této strategie je podle vměšování se do dění na Ukrajině a v Pobaltí. A proto se Moskva snaží „zoufale podporovat Sýrii" a „hackuje volební systém v USA". „Je pro ni důležité, aby dokázala, že jsme stejně špatní a zkorumpovaní, jak ona," myslí si Lewis.

„Bohužel pro nás, velká část ruské kampaně snažící se zdiskreditovat západní instituce, funguje. Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump často propaguje informace zveřejněné WikiLeaks, organizací s vazbami na Rusko, napadá legitimitu americké demokracie a hrozí ignorováním výsledků voleb," připomíná Business Insider.

Server také připomíná, že ruský prezident Vladimir Putin udržuje uměle svou oblíbenost na vysoké úrovni tím, že řídí média a utlačuje disidenty. Lewis také uvádí, že Rusko financovalo několik krajně pravicových nacionalistických organizací v Evropě. „V zemích, jako je Turecko a Maďarsko, lídři s nacionalistickou rétorikou nahlodávají demokracii, které jim přinesla moc. Tito vůdcové se pak stále více obrací k Putinovi jako spojenci, který je nebude vinit z útoku na tisk nebo jiné demokratické instituce," píše BI.

Podle Lewise ruští lídři chtějí, aby si Američané mysleli, že „lidé, kteří vedou USA, jsou stejně špatní jako lidé, kteří vedou Rusko". A taková taktika je podle něj „k vzteku". Připouští, že příklady korupce a zneužívání lze jistě nalézt v západních, demokratických vládách, ale že běžní občané a svobodný tisk mohou svobodně mluvit, když nesouhlasí s bohatými a mocnými. To přináší odpovědnost vůči vládě, podotýká Bussines Insider.

Na druhé straně stojí Putin, který prý nechce svobodu slova nebo odporující hlasy. „Rusové prostě chtějí volnou ruku, aby šikanovali své sousedy," myslí si Lewis. „Neexistuje žádná hladina ruské síly, které umožní Putinovi cítit se bezpečně. Neexistuje nic, co můžeme udělat, aby byl šťastný. Kdybychom mu dali Pobaltí, požádá o Finsko a Polsko," varuje.

Ale Spojené státy prý mají velmi málo možností, jak s touto hrozbou naložit. „USA umožňují svobodu projevu a ruská propaganda si bezpochyby i nadále najde cestu do západní společnosti. Putin upevňuje moc a je paranoidní. Není toho moc, co můžete Rusům opravit – musí si to opravit sami..." dodává BI.