Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie se bojí Ruska? Zvýší výdaje na kybernetickou bezpečnost

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Britské ministerstvo financí dnes oznámilo, že posílí boj s kybernetickou kriminalitou. Na zlepšení své bezpečnosti vydá v příštích pěti letech 1,9 miliardy liber (57,2 miliardy Kč). ve Spojeném králoství rostou obavy především z Ruska.

Investice by se měly soustředit na ochranu institucí i občanů proti útokům hackerů. Částku 1,9 miliardy liber vynaloží Londýn na boj s kybernetickým zločinem v průběhu příštích pěti let. Oproti předchozímu pětiletému období jde o zvýšení rozpočtu o polovinu.

"Nová strategie nám umožní podnikat výraznější kroky na naši obranu v kyberprostoru a odpovědět na útok, až budeme napadeni," uvedl ministr financí Philip Hammond.

Britská vláda chce v následujících letech vytvořit také nový ústav, který se bude zabývat výzkumem kybernetické bezpečnosti.

Ředitel tajné služby MI5 v rozhovoru poskytnutém listu The Guardian dnes varoval, že se Moskva stává pro Británii stále větší hrozbou. "Rusko se hackerskými útoky snaží získat vojenská tajemství, informace o průmyslu a hospodářství i vládní a zahraniční politice," tvrdí Andrew Parker.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to označil za nepravdivé. "Dokud někdo nedodá důkazy, budeme ta vyjádření považovat za nepodložená a bezdůvodná," dodal.

Témata:  Velká Británie Rusko hackeři

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy