Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na dně bulharské přehradě ležely falešné pětiseteurové bankovky

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Sofia – Na jihu Bulharska našli potápěči falešné pětiseteurové bankovky v celkové hodnotě téměř 13 milionů eur (351 milionů korun). Peníze ležely na dně přehrady.

O nálezu dnes informoval generální prokurátor Sotir Cacarov. „Je to jeden z největších úlovků falešných eur v Bulharsku," řekl novinářům. Bankovky, z nichž část ještě nebyla dokončená nebo rozřezaná na jednotlivé kusy, byly prý „velmi dobré kvality".

Serveru novinite.bg uvedl, že na desetibodové stupnici odborníci tyto padělky ohodnotili známkou 9,7. Zabaveno bylo 117 kusů hotových pětistovkových bankovek a archy připravené k rozřezání, z nichž by padělatelé získali dalších přes 12 milionů eur.

Padělatel, který byl v minulých dnech zadržen se dvěma dalšími osobami v oblasti města Plovdivu, policii sdělil, že ještě před zásahem policie v ilegální tiskárně hodil nedokončené bankovky do přehrady Mečka.

Evropská centrální banka se nedávno rozhodla zastavit výrobu bankovek ve výši 500 eur kvůli jejich využívání k praní špinavých peněz. Již vydané bankovky ale zůstávají v oběhu.

Témata:  Bulharsko EUR (euro)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy