Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda EU s Tureckem? Funguje jen z části, Řecko nepostupuje efektivně

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem je naplňována jen částečně. Na vině je neefektivní byrokracie, uvádí agentura Reuters. Od letošního března se sice podařilo zastavit příliv statisíců lidí, ale počet více než 60.000 uprchlíků, kteří uvázli v Řecku, se nijak nesnižuje.

Od migrační dohody uzavřené před sedmi měsíci mezi EU a Tureckem Ankarou dorazilo do Řecka 17.000 lidí, z nichž polovinu tvoří syrští uprchlíci. Vráceno bylo jen 700 osob, většinou ekonomických migrantů z Pákistánu a Bangladéše.

Především na ostrovech ve východní části Egejského moře, kam se z Turecka dostávají nejdřív, jsou tábory přeplněné. V současnosti tam je 15.900 běženců a migrantů a každý měsíc jich přibude 2500. Před uzavřením dohody jich tolik přibývalo prakticky denně.

Experti i úředníci se shodují, že aby dohoda mohla v dlouhodobém horizontu fungovat, musejí být migranti vraceni do Turecka ve větších počtech. Když totiž bude existovat naděje, že v Řecku nakonec zůstanou, budou přicházet zástupy dalších.

Podle Reuters EU obviňuje Řecko z neefektivnosti, především z pomalého tempa zpracovávání žádostí o azyl. Atény se brání, že jsou množstvím případů zahlceny a žádají úřednické posily ze zemí EU. Podle unijních činitelů by však větší počet úředníků nepomohl, protože na vině je samotný řecký systém.

Témata:  Řecko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy