Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká policie zatýká novináře a Berlín mlčí, zlobí se redaktor

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Turecká policie v pondělí 31. října pozatýkala novináře opozičního deníku Cumhuriyet. Podle Cana Dündara, bývalého šéfredaktora listu, byla reakce Berlína zcela nedostatečná.

"Reakce německé vlády byla skutečně slabá. Také ve srovnání s jinými západními partnery Turecka, jako například s reakcí USA," řekl Dündar v rozhovoru s německým listem Die Welt.

"Berlín zatčení ani neodsoudil. Být znepokojen nám tureckým novinářům nepomůže. Již léta jsou Evropané stále znepokojení, ale (na situaci v Turecku) to nic nemění," dodal.

Dündar je ve své vlasti pronásledován za zveřejnění informací o tureckých dodávkách zbraní syrským povstalcům, což Ankara popírá.

Turecká policie zadržela desítku novinářů a členů vedení deníku Cumhuriyet (v překladu Republika), který zůstal v zemi jako jeden z mála listů kritických k vládě prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Policie prohledala i někdejší dům Dündara, jenž byl letos jedním z kandidátů na Sacharovovu cenu za svobodu myšlení udělovanou Evropským parlamentem.

Témata:  Německo Turecko novináři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy