Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude klan Bushů hlasovat pro Trumpa? V Británii chtějí miliardáře "upálit"

George Herbert Walker Bush, bývalý 41. prezident Spojených států v letech 1989–1993.
George Herbert Walker Bush, bývalý 41. prezident Spojených států v letech 1989–1993.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington/Londýn - Klan Bushů, který dal Americe dva republikánské prezidenty, nebude zřejmě v úterních volbách hlasovat pro Donalda Trumpa. Aktuální dění v USA bude mít ohlas také v Británii.

George Bush starší i George Bush mladší budou patrně hlasovat pro demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, přestože oba jsou republikáni. Novinářům to ve středu řekl George P. Bush, syn bývalého floridského guvernéra Jeba Bushe.

Média tuto skutečnost považují za pravděpodobnou, protože ani jeden z obou bývalých prezidentů Trumpa v kampani nepodpořil. Jeb Bush, bratr George Bushe mladšího, už dříve oznámil, že ve volbách nebude hlasovat pro Trumpa ani pro Clintonovou.

George P. Bush tak bude z rodiny zřejmě jediný, kdo bude pro Trumpa hlasovat. Odpor obou exprezidentů proti kandidátovi vlastní strany je v dějinách vysoké americké politiky bezprecedentní.

V Británii se chystají na tradiční ohňové oslavy, při kterých o víkendu bude podle agentury AP spálena velká figurína Donalda Trumpa. Oslavy jsou připomínkou smrti protagonisty posledního významného katolického spiknutí v anglické historii Guy Fawkese. Na výročí odhalení spiknutí v roce 1605 se pořádají ohňostroje, tradicí je upalování figur Fawkese i osobností, které momentálně Britům pijí nejvíc krev.

Letos ve městě Edenbridge jižně od Londýna, které je známé pálením velkých figurín osobností naplněných novinovým papírem a ohňostroji, pořadatelé vedle ztvárnění tradičního Fawkese připravily figurínu, která představuje Trumpa. Jeho model určený k likvidaci žehem je vysoký 11 metrů, upřesnila agentura AP.

Pořadatelská společnost Edenbridge Bonfire Society řekla, že volba republikánského kandidáta pro letošní tradiční figurínu neoblíbené osobnosti ke spálení získala jednoznačnou podporu.

Témata:  George H. W. Bush George W. Bush jr. Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy