Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan jde po krku opozici. Policie zadržela vůdce a poslance prokurdské strany kvůli podezření z terorismu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Erdoganův režim pokračuje ve stíhání členů opozice. Policie dnes zadržela dvojici spoluvůdců a devět poslanců prokurdské Lidové demokratické strany (HDP). Prý podporují terorismus a separatisty.

Podle agentury Reuters o tom informovalo ministerstvo vnitra s tím, že byly vydány zatykače na celkem 13 zákonodárců. Stíhání poslanců v Turecku umožnil zákon z letošního jara, který prosadila vládnoucí strana a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních.

Policie provedla zátah v ankarském domě Selahattina Demirtaşe a také ve městě Diyarbakir, kde žije druhá vedoucí postava strany Figen Yüksekdagová.

Dva další poslanci, na něž byly vydány zatykače, se nacházejí v zahraničí mimo dosah tureckých úřadů. Policisté rovněž podnikli razii v ankarské centrále strany, kde podle televizních záběrů došlo k rozepřím mezi nimi a členy stranického aparátu.

HDP na twitteru označila akci za pokus o puč ze strany vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vyzvala mezinárodní společenství k reakci. "Velmi špatné zprávy z Turecka. Opět. Nyní jsou zatýkáni poslanci HDP," uvedla na twitteru nizozemská europoslankyně Kati Piriová, která se v EP zabývá situací v Turecku.

Několik hodin po zatýkání otřásla Diyarbakirem exploze, k níž došlo poblíž policejní stanice, kde byli zadrženi místní poslanci. Vůz explodoval na předměstí Diyarbakiru. Výbuch zdemoloval budovy i auta v okolí. Podle premiéra zemřeli dva policisté, jeden policejní technik a pět civilistů. Podle Yildirima bylo zraněno až sto lidí, nicméně jen asi sedm jich zůstává v nemocnici.

Témata:  Turecko teroristické útoky v Turecku Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

13:05

V části Prahy neteče voda. Na opravě havárie se pracuje

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy