Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda dobyla šest čtvrtí na východě Mosulu, chtějí se dostat až křece Tigris

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácká armáda úspešně pokračuje v tažení proti Islámskému státu v Mosulu, už se jí podařilo dobýt šest čtvrtí na východě města. Primárním cílem je momentálně dostat se k řece Tigris.

Vládní jednotky zahájily intenzivní operaci vůči IS v severoiráckém Mosulu dnes časně ráno poté, co ve čtvrtek vůdce IS abú Bakr Bagdádí vyzval tamní obyvatele k totální válce proti "nepřátelům Boha".

Důstojník protiteroristické jednotky dnes podle agentury Reuters uvedl, že cílem nynější velké operace je dostat se k řece Tigris, která rozděluje město Mosul. Podle irácké armády zavlála dnes vlajka nad šesti východomosulskými čtvrtěmi. Hnutí IS podle vládního prohlášení utrpělo těžké ztráty.

Ofenziva u Mosulu začala 17. října a je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003.

Tento týden údajně vstoupily první jednotky přímo do města, které obsadili radikálové z IS v roce 2014. V další fázi čeká armádu postup jednotlivými ulicemi, kde je nejspíš nastraženo množství výbušnin. Snahou iráckých jednotek je také vyhnout se obětem z řad civilistů, kterých ve městě stále žije přes milion.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.