Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko zatklo dalších devět představitelů opoziční strany

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecké úřady dnes zatkly dalších devět představitelů opoziční prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), které viní z podpory terorismu.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj strany. Ze stejného důvodu zadržela turecká policie v pátek dvojici vůdců a devět poslanců HDP. Soud v Istanbulu dnes také nařídil ponechat devět ze 13 nedávno zatčených novinářů za mřížemi až do jejich pondělního soudu.

Mezi nově zatčenými opozičními politiky jsou oblastní šéfové HDP v jihovýchodní provincii Adana, upřesnil představitel strany.

Dva další poslanci, na něž byly v pátek také vydány zatykače, se nacházejí v zahraničí mimo dosah tureckých úřadů. Policisté rovněž podnikli razii v ankarské centrále strany. HDP označila akci za pokus o puč ze strany vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vyzvala mezinárodní společenství k reakci.

Představitelé některých evropských zemí, Evropská komise i OSN v pátek vyjádřili znepokojení nad dalším umlčováním opozice v Turecku.

Témata:  Turecko terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy