reklama

Výsledkem jednání bude memorandum, podle kterého by se mělo v ČR i příští rok konat investiční fórum s čínskou účastí, Česko usiluje i o organizaci jednání skupiny 16+1 o letectví.

Hlavním výstupem letošního summitu by měly být tak zvané Rižské směrnice, sdělil novinářům úřad české vlády. Dokument vytyčuje hlavní směry spolupráce v rámci platformy včetně konkrétních projektů na rok 2017. ČR má zájem o prohloubení spolupráce v rámci letectví. Také dlouhodobě usiluje o organizaci summitu premiérů 16+1 v Česku, sdělil úřad.

"Pro ČR je tam zajímavé, že bude pokračovat investiční fórum, které každoročně pořádáme v ČR," řekl novinářům Sobotka při příchodu na jednání k obsahu směrnic.

Fórum podle něj proběhne v Česku nejen letos, ale i příští rok. "Chceme zorganizovat také fórum, které by podpořilo možnosti certifikace našich letadel tak, abychom je mohli posílat do Číny," dodal. Sám se nechystá podepisovat žádná memoranda.

Schůzky ve formátu 16+1 probíhají každoročně od roku 2012. S Čínou na nich diskutuje 11 členů Evropské unie a pět dalších zemí z Balkánu. Skupina se soustředí na rozvoj v oblastech investic, dopravy, financí, vědy, školství a kultury.

Prioritami ekonomické spolupráce jsou rozvoj infrastruktury, špičkové technologie a ekologicky šetrné technologie.