Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italská pobřežní stráž dnes zachránila 1850 uprchlíků

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Řím – U sicilských břehů dnes bylo podle italské pobřežní stráže zachráněno asi 1850 migrantů. V posledních několika týdnech roste počet běženců využívajících středomořskou trasu k cestě do Evropy, což je ale přikládáno spíše jen teplejšímu počasí.

Italská pobřežní stráž oznámila, že při nejméně osmi operacích zachránila 1850 migrantů, kteří se snažili dostat ze severní Afriky do Itálie. Italské úřady varovaly, že dohoda EU s Tureckem o vracení migrantů může zvýšit příliv syrských uprchlíků přes Libyi do Itálie.

Počet běženců, kteří využívajících středomořskou trasu k cestě do Evropy, sice roste, většina z nich však pochází ze subsaharské Afriky, dosud nebyl zaznamenán zvýšený počet Syřanů, Afghánců či Iráčanů.

Jen letos připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Itálie ze severní Afriky asi 20 tisíc migrantů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím roku 2015. Nejvíce migrantů připlouvajících touto trasu pochází z Nigérie (18 procent). Tři čtvrtiny z celkového počtu jsou muži.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy